6 stappen naar jouw dagelijkse meditatie routine

De ene keer zit je sneller en makkelijker op je kussentje dan de andere keer. Dit artikel helpt je een aangename "meditatie-routine" te ontwikkelen zodat je zonder drempels van jouw dagelijkse meditatiemoment kunt genieten.
 

1. Een geschikte plaats voor je meditatiemoment.

Het kan overal zijn waar je gemakkelijk kunt zitten met minimale verstoring: een hoek van je slaapkamer of een andere rustige plek in je huis. Maak gebruik van een meditatiekussen of -stoel. Orden wat er in de buurt is zodat je herinnerd wordt aan je meditatieve bedoeling, zodat het voelt als een vredige ruimte. Geniet ook van het creëren van deze ruimte voor jezelf.

2. Stel een reguliere oefentijd in die past bij jouw schema en temperament.

Als je een ochtendmens bent, experimenteer dan met een sessie vóór het ontbijt, 's avonds kun je ruim na de maaltijd wellicht inpassen. Begin met tien of twintig minuten zitten. Later kun je langer of vaker zitten. Dagelijkse meditatie kan zodoende een gewoonte worden zoals douchen of tandenpoetsen. Het reinigt je hart en kalmeert de geest regelmatig.

3. Vind een houding waarbij je ontspannen rechtop kunt zitten.

Laat je voeten stevig op de vloer staan, je handen ontspannen rusten, je hart is zacht, je ogen lichtjes gesloten. Voel eerst je lichaam en verzacht bewust elke voor de hand liggende spanning. Laat alle gebruikelijke gedachten of plannen los.

4. Breng je aandacht naar je ademhaling.

Adem een paar keer diep in om te voelen waar je de adem zich bevindt, in de neus, de borstkas, de buik of bekken. Laat je adem zo natuurlijk moegelijk zijn werk doen. Voel de sensaties van je natuurlijke ademhaling heel rustig, ontspan in elke uitademhaling terwijl je voelt, en merk hoe de zachte gewaarwordingen komen en gaan met de veranderende ademhaling.

5. Je gedachten zullen waarschijnlijk gaan dwalen na een paar ademhalingen.

Wanneer je dit opmerkt, keer je liefdevol en vriendelijk terug naar de volgende ademhaling. Voordat je terugkeert, kun je aandachtig 'benoemen' waar je bent geweest met een zacht woord in gedachten, zoals 'denken', 'dwalen', 'horen', 'jeuk'. 

6. Verandering van ademritme.

Terwijl je zit, zal het ritme van je adem van nature veranderen, waardoor het kort, lang, snel, langzaam, ruw of gemakkelijk kan zijn. Kalmeer jezelf door te ontspannen in de adem. Wanneer je adem zacht wordt, laat je je aandacht zacht en voorzichtig zijn, zo zacht als de ademhaling zelf.


Zoals je een puppy traint, breng jezelf voorzichtig duizend keer terug naar je ademhaling. Gedurende de weken en maanden van deze oefening zul je geleidelijk leren kalmeren en jezelf te focussen met behulp van de ademhaling. Je zult veel cycli in dit proces doorlopen, stormachtige dagen afgewisseld met heldere en rustige dagen. Blijf er gewoon bij, je hoeft niets anders te doen. Terwijl je diep luistert en voelt, zul je merken dat aandachtig zijn op de ademhaling je helpt om lichaam en geest te verbinden met het NU.

blog mindfulworx